The methodology ESAS, for evaluating the areas with sensitivity to desertification, is based on calculating and integrating four Quality Indexes relative to four categories of desertification indicators (climate, soil, vegetation and territory management). In the present study the above-mentioned methodology was applied to an area in the province of Crotone (Ionian side of Calabria - Italy), which coincides with the wine-district of "Cirò DOC". Two different Indexes were evaluated: the first one (ESAPI) is relative to only the physicoenvironmental parameters of the area, the second one (ESAI) includes also the social-economical characteristics. The results were validated by means of onsite investigations, based on soil samples representative of the various classes and sub-classes of the ESAs classification and on the analyses of their chemical- structural and biological characters. The core of the validation was the analysis of the quality of soil organic substance, which plays an important role in the regulation of the chemical, physical and biological factors. These are fundamental for the productivity functions of a soil.

La metodologia ESAs (Environmentally Sensitive Areas), per la valutazione delle aree sensibili alla desertificazione, si basa sull'elaborazione e interazione di quattro indici di qualità, relativi ad altrettante categorie (clima, vegetazione, suolo, gestione territoriale) di indicatori di desertificazione. Il presente studio concerne l'applicazione di detta metodologia in un'area del Crotonese, coincidente con il distretto viti-vinicolo del "Cirò D.O.C.", che ha portato alla valutazione della distribuzione nell'area di studio sia dell'indice per così dire "fisico" (ESAPI), derivato da indicatori di caratteristiche territoriali fisicoambientali, sia dell'indice ESAI, derivato dall'interazione delle caratteristiche fisiche con quelle socio-economiche. I risultati, quindi, sono stati validati mediante i dati di una campagna di indagini volta all'analisi dei caratteri chimico- strutturali e biologici di alcuni campioni di suolo, rappresentativi delle classi e sottoclassi più significative delle classificazioni ESAs. La validazione è stata affrontata analizzando la qualità della sostanza organica, ritenuta in grado di svolgere un ruolo determinante nella regolazione dei fattori chimicofisici e biologici che stanno alla base delle funzioni di un suolo.

Applicazione della metodologia ESAs in un' area di studio e validazione con dati di campo

COSCARELLI R;CECCANTI B;MASCIANDARO G;
2007

Abstract

The methodology ESAS, for evaluating the areas with sensitivity to desertification, is based on calculating and integrating four Quality Indexes relative to four categories of desertification indicators (climate, soil, vegetation and territory management). In the present study the above-mentioned methodology was applied to an area in the province of Crotone (Ionian side of Calabria - Italy), which coincides with the wine-district of "Cirò DOC". Two different Indexes were evaluated: the first one (ESAPI) is relative to only the physicoenvironmental parameters of the area, the second one (ESAI) includes also the social-economical characteristics. The results were validated by means of onsite investigations, based on soil samples representative of the various classes and sub-classes of the ESAs classification and on the analyses of their chemical- structural and biological characters. The core of the validation was the analysis of the quality of soil organic substance, which plays an important role in the regulation of the chemical, physical and biological factors. These are fundamental for the productivity functions of a soil.
2007
Istituto di Ricerca per la Protezione Idrogeologica - IRPI
978-88-6093-025-5
La metodologia ESAs (Environmentally Sensitive Areas), per la valutazione delle aree sensibili alla desertificazione, si basa sull'elaborazione e interazione di quattro indici di qualità, relativi ad altrettante categorie (clima, vegetazione, suolo, gestione territoriale) di indicatori di desertificazione. Il presente studio concerne l'applicazione di detta metodologia in un'area del Crotonese, coincidente con il distretto viti-vinicolo del "Cirò D.O.C.", che ha portato alla valutazione della distribuzione nell'area di studio sia dell'indice per così dire "fisico" (ESAPI), derivato da indicatori di caratteristiche territoriali fisicoambientali, sia dell'indice ESAI, derivato dall'interazione delle caratteristiche fisiche con quelle socio-economiche. I risultati, quindi, sono stati validati mediante i dati di una campagna di indagini volta all'analisi dei caratteri chimico- strutturali e biologici di alcuni campioni di suolo, rappresentativi delle classi e sottoclassi più significative delle classificazioni ESAs. La validazione è stata affrontata analizzando la qualità della sostanza organica, ritenuta in grado di svolgere un ruolo determinante nella regolazione dei fattori chimicofisici e biologici che stanno alla base delle funzioni di un suolo.
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