Soil salinity is one of the most common and widespread environmental stress in natural and agricultural systems. Na stress causes impairments of metabolism in plants with reduction of their productivity. Some crops are more sensitive than others to high soil sodium. This study investigated the antioxidative mechanisms of response to salinity in shoots and roots of the sunflower ecotype Katharina Piacenza irrigated with seawater at the rate of 20%. The increase of reduced glutathione to oxidized glutathione ratio and glutathione reductase activity in the plant roots seem to play a central role in the sunflower tolerance to salt stress.

La salinità dei suoli è uno dei più comuni e diffusi stress ambientali degli ecosistemi naturali e agrari. Lo stress da Na provoca modificazioni del metabolismo della piantacon riduzione della produttività.Alcune piante coltivate sono più sensibili alla presenza di sodio nei suoli rispetto ad altre. In questo studio si sono indagati i meccanismi di risposta antiossidativi alla salinità in folgie e radici dell'ecotipo Katharina Piacenza irrigato con acqua di mare al 20%. L'incremento del rapportoglutatione ridotto/glutatione ossidato e dell'attività della glutatione riduttasi sembrano avere un ruolo centrale nella tolleranza del girasole allo stress da sale.

20% Sea water irrigation: antioxidative responses in sunflower

Di Baccio D;
2002

Abstract

Soil salinity is one of the most common and widespread environmental stress in natural and agricultural systems. Na stress causes impairments of metabolism in plants with reduction of their productivity. Some crops are more sensitive than others to high soil sodium. This study investigated the antioxidative mechanisms of response to salinity in shoots and roots of the sunflower ecotype Katharina Piacenza irrigated with seawater at the rate of 20%. The increase of reduced glutathione to oxidized glutathione ratio and glutathione reductase activity in the plant roots seem to play a central role in the sunflower tolerance to salt stress.
2002
88-900459-2-2
La salinità dei suoli è uno dei più comuni e diffusi stress ambientali degli ecosistemi naturali e agrari. Lo stress da Na provoca modificazioni del metabolismo della piantacon riduzione della produttività.Alcune piante coltivate sono più sensibili alla presenza di sodio nei suoli rispetto ad altre. In questo studio si sono indagati i meccanismi di risposta antiossidativi alla salinità in folgie e radici dell'ecotipo Katharina Piacenza irrigato con acqua di mare al 20%. L'incremento del rapportoglutatione ridotto/glutatione ossidato e dell'attività della glutatione riduttasi sembrano avere un ruolo centrale nella tolleranza del girasole allo stress da sale.
Katharina Piacenza
oxidative stress
salinity
sodium
sunflower ecotype
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14243/223966
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