Italian pasta must be prepared exclusively with durum wheat and only 3% of soft wheat is allowed to account for cross-contamination that may occur during agricultural processes. Efficient analytical methods for the detection of soft wheat adulteration in durum wheat flour and pasta are already available. An alternative procedure for the rapid discrimination between soft and durum wheat has been developed; it relies on the presence of species-specific length and sequence polymorphisms in the plant b-tubulin gene family.
La pasta secca è per definizione (e in Italia per legge) preparata utilizzando unicamente acqua e farinati di grano duro. Solo il 3% di grano tenero è tollerato, per ovviare a contaminazioni accidentali che possono determinarsi durante i vari passaggi di produzione e lavorazione. Esistono diversi metodi per valutare l'eventuale presenza di grano tenero in farine e pasta di grano duro. A questi si aggiunge una nuova metodica, basata sui polimorfismi di lunghezza e di sequenza presenti nei geni della famiglia delle b-tubuline di pianta.
Nuovi marcatori di DNA per identificare la presenza di grano tenero in sfarinati e pasta di grano duro.
Anna Paola Casazza;Elena Ponzoni;Floriana Gavazzi;Diego Breviario
2013
Abstract
Italian pasta must be prepared exclusively with durum wheat and only 3% of soft wheat is allowed to account for cross-contamination that may occur during agricultural processes. Efficient analytical methods for the detection of soft wheat adulteration in durum wheat flour and pasta are already available. An alternative procedure for the rapid discrimination between soft and durum wheat has been developed; it relies on the presence of species-specific length and sequence polymorphisms in the plant b-tubulin gene family.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.


