Dairy sheep and goat farming represents a useful tool to utilize those areas that are characterized by hard climatic and geopedological conditions, such as vast areas of the Italian territory. In such a context, both consumers and producers request constantly updated information concerning the main aspects affecting the global quality of products. The project "Aspects of small ruminant production with particular impact on human health" aims at studying some elements of small ruminants' production particularly actual for implications on human health. Five subjects were chosen: 1) the genetic polymorphisms of bioactive peptides from milk of small ruminants; 2) the health and nutritional aspects of the membrane and core of milk fat globules from ewe's milk; 3) the nutritional quality of milk and cheese as affected by grazing intensity; 4) the bioactive components recovery of rennet whey and "scotta" by-products from ovi-caprine cheese production; 5) the relationships between genetic resistance to transmissible spongiform encephalopathies potential risk for public health and economic and biological efficiency in sheep breeds. The obtained results as well as their potential impact on public health are discussed from different point of view.

Negli ultimi anni l'attenzione del consumatore si è sempre più orientata verso le caratteristiche nutrizionali degli alimenti. Queste proprietà sono di grande importanza anche per quanto riguarda le produzioni dei piccoli ruminanti. Il presente lavoro ha lo scopo di riassumere i principali risultati emersi dal progetto di ricerca "Aspetti della produzione dei piccoli ruminanti con particolare impatto sulla salute umana". Sono stati analizzati mediante i metodi descritti in letteratura: 1) i polimorfismi genetici dei biopeptidi del latte dei piccoli ruminanti; 2) le attività di alcuni enzimi della membrana del globulo di grasso e la frazione lipidica del latte ovino; 3) la qualità nutrizionale del latte e del formaggio ovino in relazione all'intensità di pascolamento; 4) le componenti bioattive di siero e scotta residui alla produzione dei formaggi ovi-caprini; 5) la resistenza genetica alle encefalopatie spongiformi trasmissibili e l'efficienza economica e biologica in razze ovine. I risultati ottenuti evidenziano, da svariati punti di vista, numerose potenzialità legate alle produzioni dei piccoli ruminanti e alle loro ricadute sulla salute umana.

Aspetti della produzione dei piccoli ruminanti con impatto sulla salute umana

Stefania Chessa;
2011

Abstract

Dairy sheep and goat farming represents a useful tool to utilize those areas that are characterized by hard climatic and geopedological conditions, such as vast areas of the Italian territory. In such a context, both consumers and producers request constantly updated information concerning the main aspects affecting the global quality of products. The project "Aspects of small ruminant production with particular impact on human health" aims at studying some elements of small ruminants' production particularly actual for implications on human health. Five subjects were chosen: 1) the genetic polymorphisms of bioactive peptides from milk of small ruminants; 2) the health and nutritional aspects of the membrane and core of milk fat globules from ewe's milk; 3) the nutritional quality of milk and cheese as affected by grazing intensity; 4) the bioactive components recovery of rennet whey and "scotta" by-products from ovi-caprine cheese production; 5) the relationships between genetic resistance to transmissible spongiform encephalopathies potential risk for public health and economic and biological efficiency in sheep breeds. The obtained results as well as their potential impact on public health are discussed from different point of view.
2011
BIOLOGIA E BIOTECNOLOGIA AGRARIA
Negli ultimi anni l'attenzione del consumatore si è sempre più orientata verso le caratteristiche nutrizionali degli alimenti. Queste proprietà sono di grande importanza anche per quanto riguarda le produzioni dei piccoli ruminanti. Il presente lavoro ha lo scopo di riassumere i principali risultati emersi dal progetto di ricerca "Aspetti della produzione dei piccoli ruminanti con particolare impatto sulla salute umana". Sono stati analizzati mediante i metodi descritti in letteratura: 1) i polimorfismi genetici dei biopeptidi del latte dei piccoli ruminanti; 2) le attività di alcuni enzimi della membrana del globulo di grasso e la frazione lipidica del latte ovino; 3) la qualità nutrizionale del latte e del formaggio ovino in relazione all'intensità di pascolamento; 4) le componenti bioattive di siero e scotta residui alla produzione dei formaggi ovi-caprini; 5) la resistenza genetica alle encefalopatie spongiformi trasmissibili e l'efficienza economica e biologica in razze ovine. I risultati ottenuti evidenziano, da svariati punti di vista, numerose potenzialità legate alle produzioni dei piccoli ruminanti e alle loro ricadute sulla salute umana.
piccoli ruminanti
produzioni animali
salute umana
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