A consideration on the water as a food requires an articulate analysis because of the multiple modalities of its consumption. In this sense, can be distinguished different uses (as "vinelli" from rural contexts, water mixed with wine, mead, beer and sorbets from the nobles contexts), qualities (spring water, well water, cistern one), types of flavors (water with the addition of acid substances; or "ferrate", that means with iron salts; "cold drinks" within the context of the emerging bourgeoisie), ownership (minerals and thermal for therapeutic purposes). Thus this complexity allow to delineate multiple levels of inquiry that constantly reshape the social hierarchies between those who, for the wealth and lifestyle, can procure it as a good, and those who are simply forced to seek it to quench the thirst. Here have been collected the considerations of some scholars about various aspects of water consumption between social classes: the theories related to the drinking water and to the specifics and various properties; the modalities of consumption and gimmicks to make it drinkable; the social aspects of the use of water as compared to other food beverages; the occasions or rituals in which it is part.

Il discorso sull'acqua, come cibo, presuppone un linguaggio articolato a causa delle molteplici forme e modalità di consumo. In questo senso si distinguono diversi utilizzi ("vinelli" contadini, acqua mescolata al vino, idromele, birra e preparazioni di sorbetti fra i nobili), differenti qualità (acqua di fonte, di pozzo, di cisterna), tipi di sapori (acque acidulate o "ferrate" e "bibite fredde" per i gusti emergenti della borghesia), proprietà ("bibite" minerali e termali per scopi terapeutici). In definitiva si delineano molteplici piani d'indagine che ridisegnano continuamente le gerarchie sociali tra quanti, per la ricchezza e lo stile di vita, possono approvvigionarsi di essa come un bene, e coloro che sono costretti semplicemente a ricercarla per dissetarsene. Alcuni studiosi hanno approfondito in maniera interdisciplinare i vari aspetti del consumo dell'acqua fra le classi sociali: sulle teorizzazioni e le concezioni relative all'acqua da bere e alle specifiche e varie proprietà; sulle modalità del consumo e sugli espedienti per renderla bevibile; sugli aspetti sociali dell'uso alimentare dell'acqua rispetto ad altre bevande; sulle occasioni o sui rituali in cui essa è inserita e se ne da nota nel contributo.

Le classi sociali e gli usi alimentari dell'acqua

Laura Genovese;
2017

Abstract

Il discorso sull'acqua, come cibo, presuppone un linguaggio articolato a causa delle molteplici forme e modalità di consumo. In questo senso si distinguono diversi utilizzi ("vinelli" contadini, acqua mescolata al vino, idromele, birra e preparazioni di sorbetti fra i nobili), differenti qualità (acqua di fonte, di pozzo, di cisterna), tipi di sapori (acque acidulate o "ferrate" e "bibite fredde" per i gusti emergenti della borghesia), proprietà ("bibite" minerali e termali per scopi terapeutici). In definitiva si delineano molteplici piani d'indagine che ridisegnano continuamente le gerarchie sociali tra quanti, per la ricchezza e lo stile di vita, possono approvvigionarsi di essa come un bene, e coloro che sono costretti semplicemente a ricercarla per dissetarsene. Alcuni studiosi hanno approfondito in maniera interdisciplinare i vari aspetti del consumo dell'acqua fra le classi sociali: sulle teorizzazioni e le concezioni relative all'acqua da bere e alle specifiche e varie proprietà; sulle modalità del consumo e sugli espedienti per renderla bevibile; sugli aspetti sociali dell'uso alimentare dell'acqua rispetto ad altre bevande; sulle occasioni o sui rituali in cui essa è inserita e se ne da nota nel contributo.
2017
Istituto per la Conservazione e la Valorizzazione dei Beni Culturali - ICVBC - Sede Sesto Fiorentino
Istituto di Scienze del Patrimonio Culturale - ISPC
A consideration on the water as a food requires an articulate analysis because of the multiple modalities of its consumption. In this sense, can be distinguished different uses (as "vinelli" from rural contexts, water mixed with wine, mead, beer and sorbets from the nobles contexts), qualities (spring water, well water, cistern one), types of flavors (water with the addition of acid substances; or "ferrate", that means with iron salts; "cold drinks" within the context of the emerging bourgeoisie), ownership (minerals and thermal for therapeutic purposes). Thus this complexity allow to delineate multiple levels of inquiry that constantly reshape the social hierarchies between those who, for the wealth and lifestyle, can procure it as a good, and those who are simply forced to seek it to quench the thirst. Here have been collected the considerations of some scholars about various aspects of water consumption between social classes: the theories related to the drinking water and to the specifics and various properties; the modalities of consumption and gimmicks to make it drinkable; the social aspects of the use of water as compared to other food beverages; the occasions or rituals in which it is part.
acqua
alimentazione
usi sociali
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14243/331602
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