During recent years, there has been an increasing interest in the evaluation of the food-processing side streams, due to their potentially valuable phytochemical content. Olive mill waste water (OMWW), the main by-product of the olive oil extraction process, is rich in polyphenolic compounds, widely known for their health-promoting benefits. However, different parameters--such as the distinct olive cultivar, ripeness of the fruit, processing techniques, climate, and storage conditions--play an important role in determining the specific quali-quantitative polyphenolic composition of OMWW. In this study we have characterized and compared the polyphenolic profile of two different OMWW from the same Nocellara etnea cultivar, however, they underwent different processing technologies.

Negli ultimi anni è cresciuto l'interesse verso la valorizzazione degli scarti provenienti dalla filiera agroalimentare, grazie alla possibilità di poterne recuperare frazioni di potenziale valore fitochimico. Le acque di vegetazione olearie rappresentano il principale sottoprodotto della produzione dell'olio di oliva e sono ricche in polifenoli, composti noti per le loro benefiche attività salutistiche. Il profilo quali-quantitativo della componente polifenolica è però strettamente collegato ad una serie di parametri quali la specifica cultivar, il grado di maturazione del frutto, le tecniche di lavorazione, il clima e le condizioni di conservazione. In questo lavoro riportiamo la caratterizzazione polifenolica di due differenti acque di vegetazione olearie provenienti dalla stessa cultivar, Nocellara etnea, ma sottoposte a tecnologie di processo differenti.

Polyphenols from olive mill wastewater: A comparative study between two different process technologies

D'Antona N
2018

Abstract

During recent years, there has been an increasing interest in the evaluation of the food-processing side streams, due to their potentially valuable phytochemical content. Olive mill waste water (OMWW), the main by-product of the olive oil extraction process, is rich in polyphenolic compounds, widely known for their health-promoting benefits. However, different parameters--such as the distinct olive cultivar, ripeness of the fruit, processing techniques, climate, and storage conditions--play an important role in determining the specific quali-quantitative polyphenolic composition of OMWW. In this study we have characterized and compared the polyphenolic profile of two different OMWW from the same Nocellara etnea cultivar, however, they underwent different processing technologies.
2018
Istituto di Chimica Biomolecolare - ICB - Sede Pozzuoli
Negli ultimi anni è cresciuto l'interesse verso la valorizzazione degli scarti provenienti dalla filiera agroalimentare, grazie alla possibilità di poterne recuperare frazioni di potenziale valore fitochimico. Le acque di vegetazione olearie rappresentano il principale sottoprodotto della produzione dell'olio di oliva e sono ricche in polifenoli, composti noti per le loro benefiche attività salutistiche. Il profilo quali-quantitativo della componente polifenolica è però strettamente collegato ad una serie di parametri quali la specifica cultivar, il grado di maturazione del frutto, le tecniche di lavorazione, il clima e le condizioni di conservazione. In questo lavoro riportiamo la caratterizzazione polifenolica di due differenti acque di vegetazione olearie provenienti dalla stessa cultivar, Nocellara etnea, ma sottoposte a tecnologie di processo differenti.
Olive mill wastewater
Polyphenolic profile
Stability study
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14243/342838
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