The SEMCs are the most food import-dependent countries in the world and net food imports are projected to rise even further in the future. The high reliance on imported food can be attributed to rising population and changing consumption patterns in a context of limited natural resources such as land and water. The food price spikes of 2007-2008 and 2010-2011 have been a stark reminder of the potential fragility of the food security situation in the SEMCs. This study examines the water and food security nexus and its geopolitical implications in SEMCs, highlighting how food policies have fostered specialization in the cultivation of highly water-intensive crops giving rise to unsustainable agricultural production models. The chapter analyses the impact of climate change on water and food security emphasizing how water consumption in SEMCs is strictly linked to the production, consumption and trading system of agro-food products. In addition to the geopolitical dimension of food security, the chapter investigates the hydropolitics in the MENA region describing alternative competition scenarios involving both large international river basins and fossil aquifers shared by various countries. It concludes by identifying in a new "green revolution" the only possible option to develop a sustainable model of agriculture in the long term.
I PSEM sono i paesi più dipendenti dalle importazioni alimentari nel mondo e si prevede che le importazioni alimentari nette aumenteranno ulteriormente in futuro. L'elevata dipendenza dalle importazioni alimentari può essere attribuita all'aumento della popolazione e al cambiamento dei modelli di consumo in un contesto di risorse naturali limitate come la terra e l'acqua. Le impennate dei prezzi alimentari del 2007-2008 e del 2010-2011 hanno ricordato con forza la potenziale fragilità della sicurezza alimentare. situazione nei PSEM. Questo studio esamina il nesso tra acqua e sicurezza alimentare e le sue implicazioni geopolitiche nei PSEM, evidenziando come le politiche alimentari abbiano favorito la specializzazione nella coltivazione di colture ad alta intensità idrica, dando origine a modelli di produzione agricola non sostenibili. Il capitolo analizza l'impatto del cambiamento climatico sulla sicurezza idrica e alimentare sottolineando come il consumo di acqua nei PSEM sia strettamente legato a il sistema di produzione, consumo e commercializzazione dei prodotti agroalimentari. Oltre alla dimensione geopolitica della sicurezza alimentare, il capitolo indaga l'idropolitica nella regione MENA descrivendo le alternative. scenari competitivi che coinvolgono sia i grandi bacini fluviali internazionali che le falde acquifere fossili condivise da diversi paesi. Si conclude individuando in una nuova "rivoluzione verde" l'unica opzione possibile per sviluppare un'economia sostenibile. modello agricolo a lungo termine.
Food security in a context of climate change and natural resources scarcity
Giovanni Canitano;Eugenia Ferragina
2018
Abstract
The SEMCs are the most food import-dependent countries in the world and net food imports are projected to rise even further in the future. The high reliance on imported food can be attributed to rising population and changing consumption patterns in a context of limited natural resources such as land and water. The food price spikes of 2007-2008 and 2010-2011 have been a stark reminder of the potential fragility of the food security situation in the SEMCs. This study examines the water and food security nexus and its geopolitical implications in SEMCs, highlighting how food policies have fostered specialization in the cultivation of highly water-intensive crops giving rise to unsustainable agricultural production models. The chapter analyses the impact of climate change on water and food security emphasizing how water consumption in SEMCs is strictly linked to the production, consumption and trading system of agro-food products. In addition to the geopolitical dimension of food security, the chapter investigates the hydropolitics in the MENA region describing alternative competition scenarios involving both large international river basins and fossil aquifers shared by various countries. It concludes by identifying in a new "green revolution" the only possible option to develop a sustainable model of agriculture in the long term.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.