ACTIVITY OF ELECTROLYZED ACID WATER TOWARDS TRUNK DISEASE PATHOGENS IN GRAPEVINE NURSERY Phaeomoniella chlamydospora (Pch) and Phaeoacremonium minimum (Pmi) are the main grapevine trunk disease pathogens that cause infections in the nursery and are often associated to decline occurrence in young vineyards. The infection may occur during the grafting process, particularly during hydration. This study assessed the activity of electrolyzed acid water (EAW) to reduce the risk of infections during the hydration of cuttings before grafting. EAW is a sanitizing agent characterized by low values of pH (2.5), high oxidation-reduction potential (ORP>1000) and a certain amount of free chlorine. Trials were performed on three rootstocks 1103P, K5BB and SO4 (Trebbiano romagnolo as scion), under controlled conditions and in the nursery where plants were artificially inoculated with Pch. The most important results showed a significant reduction of the infection severity on cuttings inoculated with Pch and hydrated in EAW assessed in the nursery at the end of the vegetative growing season.

Phaeomoniella chlamydospora (Pch) e Phaeoacremonium minimum (Pmi) sono i principali funghi patogeni associati a malattie del legno della vite in vivaio. Questi patogeni possono causare nel materiale di propagazione infezioni latenti, spesso associate a forme di deperimento in impianti giovani. L'infezione può verificarsi durante diverse fasi del processo produttivo, in particolare durante l'idratazione. Per ridurre questo rischio è stata valutata l'attività di acqua acida elettrolizzata (EAW) utilizzata per idratare le talee prima dell'innesto. L'EAW è un igienizzante caratterizzato da pH 2,5, potenziale di ossidoriduzione (ORP)>1000 e cloro libero. Sono state effettuate prove su 3 portinnesti: 1103P, K5BB e SO4 (cultivar Trebbiano romagnolo) in ambiente controllato e in vivaio, su materiale inoculato artificialmente con Pch. I principali risultati indicano una significativa riduzione dell'infezione di Pch rilevata alla fine del ciclo vegetativo, su piante idratate in EAW.

Utilizzo di acqua acida elettrolizzata in vivaio nei confronti di patogeni del legno della vite

DI MARCO STEFANO;OSTI FABIO;METRUCCIO ELISA;
2018

Abstract

ACTIVITY OF ELECTROLYZED ACID WATER TOWARDS TRUNK DISEASE PATHOGENS IN GRAPEVINE NURSERY Phaeomoniella chlamydospora (Pch) and Phaeoacremonium minimum (Pmi) are the main grapevine trunk disease pathogens that cause infections in the nursery and are often associated to decline occurrence in young vineyards. The infection may occur during the grafting process, particularly during hydration. This study assessed the activity of electrolyzed acid water (EAW) to reduce the risk of infections during the hydration of cuttings before grafting. EAW is a sanitizing agent characterized by low values of pH (2.5), high oxidation-reduction potential (ORP>1000) and a certain amount of free chlorine. Trials were performed on three rootstocks 1103P, K5BB and SO4 (Trebbiano romagnolo as scion), under controlled conditions and in the nursery where plants were artificially inoculated with Pch. The most important results showed a significant reduction of the infection severity on cuttings inoculated with Pch and hydrated in EAW assessed in the nursery at the end of the vegetative growing season.
2018
Istituto di Biometeorologia - IBIMET - Sede Firenze
978-88-491-5574-7
Phaeomoniella chlamydospora (Pch) e Phaeoacremonium minimum (Pmi) sono i principali funghi patogeni associati a malattie del legno della vite in vivaio. Questi patogeni possono causare nel materiale di propagazione infezioni latenti, spesso associate a forme di deperimento in impianti giovani. L'infezione può verificarsi durante diverse fasi del processo produttivo, in particolare durante l'idratazione. Per ridurre questo rischio è stata valutata l'attività di acqua acida elettrolizzata (EAW) utilizzata per idratare le talee prima dell'innesto. L'EAW è un igienizzante caratterizzato da pH 2,5, potenziale di ossidoriduzione (ORP)>1000 e cloro libero. Sono state effettuate prove su 3 portinnesti: 1103P, K5BB e SO4 (cultivar Trebbiano romagnolo) in ambiente controllato e in vivaio, su materiale inoculato artificialmente con Pch. I principali risultati indicano una significativa riduzione dell'infezione di Pch rilevata alla fine del ciclo vegetativo, su piante idratate in EAW.
Phaeomoniella chlamydospora
Phaeoacremonium minimum
idratazione portinnesto
mal dell'esca
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14243/349050
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