Pasta, among all food, is certainly the marker of cultural and social identity par excellence for the Italian cuisine. Created by a simple mixture of water and flour, pasta is, still today, the most widespread stereotype of Italianness connected to the kitchen table. Pasta has always been one of the basic foods of the "Mediterranean diet" and it is so substantial to be a real indicator of "civilization" as only a few other products, can boast which are fruit of men's labour and intelligence. Starting from this consideration and to better understand the historical value of the path of pasta, my attention will focus particularly on the Middle Ages to analyze the production of pasta in Sardinia, during the XIV-XV centuries, and its wide spread in the late Middle Ages Mediterranean Sea.

La pasta fra tutti i cibi è sicuramente il marcatore identitario, culturale e sociale per eccellenza della cucina italiana. Nata da un semplice impasto di acqua e farina, è tutt'oggi lo stereotipo più diffuso dell'italianità a tavola. La pasta è da sempre uno degli alimenti fondamentali della dieta mediterranea e per questo talmente rilevante da essere un vero e proprio indicatore di "civiltà" come solo pochi altri prodotti, frutto del lavoro e dell'ingegno dell'uomo, possono vantare. Partendo da questa considerazione e per comprendere meglio il percorso storico della pasta, la mia attenzione si sofferma in particolare sul Medioevo per dare uno sguardo alla produzione della pasta alimentare nella Sardegna del XIV-XV secolo e alla sua ampia diffusione nel Mediterraneo basso medievale.

Un percorso storico e un modello gastronomico. La Sardegna e l'"obra de pasta"nel Mediterraneo del XIV-XV secolo

Cioppi Alessandra
2021

Abstract

Pasta, among all food, is certainly the marker of cultural and social identity par excellence for the Italian cuisine. Created by a simple mixture of water and flour, pasta is, still today, the most widespread stereotype of Italianness connected to the kitchen table. Pasta has always been one of the basic foods of the "Mediterranean diet" and it is so substantial to be a real indicator of "civilization" as only a few other products, can boast which are fruit of men's labour and intelligence. Starting from this consideration and to better understand the historical value of the path of pasta, my attention will focus particularly on the Middle Ages to analyze the production of pasta in Sardinia, during the XIV-XV centuries, and its wide spread in the late Middle Ages Mediterranean Sea.
2021
Istituto di Storia dell'Europa Mediterranea - ISEM
978-88-6056-739-0
La pasta fra tutti i cibi è sicuramente il marcatore identitario, culturale e sociale per eccellenza della cucina italiana. Nata da un semplice impasto di acqua e farina, è tutt'oggi lo stereotipo più diffuso dell'italianità a tavola. La pasta è da sempre uno degli alimenti fondamentali della dieta mediterranea e per questo talmente rilevante da essere un vero e proprio indicatore di "civiltà" come solo pochi altri prodotti, frutto del lavoro e dell'ingegno dell'uomo, possono vantare. Partendo da questa considerazione e per comprendere meglio il percorso storico della pasta, la mia attenzione si sofferma in particolare sul Medioevo per dare uno sguardo alla produzione della pasta alimentare nella Sardegna del XIV-XV secolo e alla sua ampia diffusione nel Mediterraneo basso medievale.
Mediterraneo
XIV secolo
regno di Sardegna
produzione
commercio
obra de pasta
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14243/380024
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