Aflatoxin B1 (AFB1), the mainly Aspergillus fungi derived mycotoxin, is well known for its carcinogenic effects on liver, and frequently occurs in food supplies, leading to fatal consequences in both farm animals and humans. Poultry, one of the most important segments of agro-industry, has been demonstrated to be extremely sensitive to AFB1 intake, which results in chickens' low performance, decreased quality of both eggs and meat and a negative economic feedback. Oxidative stress caused by AFB1 plays a crucial role in chickens' kidney damage by generating lipid peroxidation accompanied by a concomitant increase in the antioxidant enzymes involved in ROS metabolism (NADPH oxidase isoform 4 (NOX4) and its regulatory subunit p47-phox). The aim of the present work was to investigate the benefits of dietary supplementation, in chickens affected by AFB1 mycotoxicosis, using a new Feed additive (FA) containing a mixture of a tri-octahedral Nasmectite with a ligno-cellulose-based material an antioxidant adjuvant. Exposure of AFB1-treated chickens to the feed additive induced a significant down-regulation of both NOX4 and p47-phox genes expression levels. This trend was confirmed by their protein expression, demonstrating the great potential of the FA to counteract oxidative stress. To conclude, these results could open new perspectives in the methods of feeding chickens, using eco-friendly dietary supplements able to reduce AFB1-induced mycotoxicosis and to ameliorate poultry performances.

L'attività di ricerca e collaborazione tra CNR-ISPA e NFT è tesa a valutare, in vivo, l'efficacia di un nuovo preparato (qui denominato Multi-Mycotoxins Detoxifying Agent - MMDA) a ridurre i rischi di contaminazione dei mangimi da micotossine. Per lo svolgimento delle attività di ricerca relative al Programma No.1, il CNR-ISPA si è avvalso della collaborazione con l'Università di Torino per verificare la capacità di un nuovo additivo alimentare a ridurre l'assorbimento e ad aumentare l'escrezione fecale di alcune micotossine (nello specifico aflatossine e zearalenone) presenti in mangimi per polli, artificialmente contaminati con le tossine di interesse. Questo nuovo additivo consentirà la prevenzione e riduzione del rischio da esposizione a micotossine alimentari nelle specie avicole allevate e contribuirà a migliorare il benessere degli animali allevati. L'utilizzo di animali nel presente protocollo si è reso necessario per il raggiungimento degli obiettivi proposti; tuttavia, essi sono stati allevati secondo procedure standard di allevamento nel rispetto della salute e benessere animali. Lo studio è stato condotto presso l'azienda zootecnica della Struttura Didattica Speciale Veterinaria dell'Università di Torino, previa autorizzazione da parte del Comitato Etico dell'Università (Approval number: 319508/2017-PR).

Agenti per la decontaminazione di aflatossine e zearalenoni nell'alimentazione del pollo da carne

Donato Greco;Vito D'Ascanio;Mariagrazia Abbasciano;Giuseppina Avantaggiato
2022

Abstract

Aflatoxin B1 (AFB1), the mainly Aspergillus fungi derived mycotoxin, is well known for its carcinogenic effects on liver, and frequently occurs in food supplies, leading to fatal consequences in both farm animals and humans. Poultry, one of the most important segments of agro-industry, has been demonstrated to be extremely sensitive to AFB1 intake, which results in chickens' low performance, decreased quality of both eggs and meat and a negative economic feedback. Oxidative stress caused by AFB1 plays a crucial role in chickens' kidney damage by generating lipid peroxidation accompanied by a concomitant increase in the antioxidant enzymes involved in ROS metabolism (NADPH oxidase isoform 4 (NOX4) and its regulatory subunit p47-phox). The aim of the present work was to investigate the benefits of dietary supplementation, in chickens affected by AFB1 mycotoxicosis, using a new Feed additive (FA) containing a mixture of a tri-octahedral Nasmectite with a ligno-cellulose-based material an antioxidant adjuvant. Exposure of AFB1-treated chickens to the feed additive induced a significant down-regulation of both NOX4 and p47-phox genes expression levels. This trend was confirmed by their protein expression, demonstrating the great potential of the FA to counteract oxidative stress. To conclude, these results could open new perspectives in the methods of feeding chickens, using eco-friendly dietary supplements able to reduce AFB1-induced mycotoxicosis and to ameliorate poultry performances.
2022
Istituto di Scienze delle Produzioni Alimentari - ISPA
Rapporto intermedio di progetto
Rapporto intermedio di progetto
L'attività di ricerca e collaborazione tra CNR-ISPA e NFT è tesa a valutare, in vivo, l'efficacia di un nuovo preparato (qui denominato Multi-Mycotoxins Detoxifying Agent - MMDA) a ridurre i rischi di contaminazione dei mangimi da micotossine. Per lo svolgimento delle attività di ricerca relative al Programma No.1, il CNR-ISPA si è avvalso della collaborazione con l'Università di Torino per verificare la capacità di un nuovo additivo alimentare a ridurre l'assorbimento e ad aumentare l'escrezione fecale di alcune micotossine (nello specifico aflatossine e zearalenone) presenti in mangimi per polli, artificialmente contaminati con le tossine di interesse. Questo nuovo additivo consentirà la prevenzione e riduzione del rischio da esposizione a micotossine alimentari nelle specie avicole allevate e contribuirà a migliorare il benessere degli animali allevati. L'utilizzo di animali nel presente protocollo si è reso necessario per il raggiungimento degli obiettivi proposti; tuttavia, essi sono stati allevati secondo procedure standard di allevamento nel rispetto della salute e benessere animali. Lo studio è stato condotto presso l'azienda zootecnica della Struttura Didattica Speciale Veterinaria dell'Università di Torino, previa autorizzazione da parte del Comitato Etico dell'Università (Approval number: 319508/2017-PR).
Feed Safety
Feed Additives
mycotoxins
decontamination
poultry
toxin excretion
zearalenone
aflatoxins
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14243/439614
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