Composting of Olive Mill Waste (OMW) may represent an easy and convenient solution to thedisposal of such biowaste. We investigated the microbial community dynamics during OMWcomposting to better understand the role of microorganisms during this process. Physicochemicalanalyses indicated that a strong microbial activity, particularly during the thermophilic phase, ledto the biotransformation of OMW into an high-quality compost. Culture-dependent and cultureindependentmicrobiological analyses showed strong modifications of both the size and the diversityof the bacterial community that were clearly related to the different phases of OMW composting.Taken together these results suggest the rapid succession of specialized bacterial populations withkey roles in the organic matter transformation process.

Il compostaggio dei sotto-prodotti dei frantoi oleari (OMW) può rappresentare una semplice econveniente soluzione al problema del loro smaltimento. Nel presente lavoro si sono studiate ledinamiche delle comunità microbiche durante questo processo. Le analisi fisico-chimiche indicavanouna forte attività microbica, in particolare durante la fase termofila, che portava alla biotrasformazionedegli OMW in un compost di alta qualità. Analisi microbiologiche sia dipendenti cheindipendenti dalla coltivazione in laboratorio mostravano variazioni di grandezza e diversità dellacomunità microbica che potevano essere messi in relazione con le differenti fasi del processo,suggerendo l'alternarsi di microorganismi con ruoli specifici.

Evaluation of microbial communities involved in the composting process of olive mill waste by traditional and molecular approaches

Esposito A.;Cenci G.;Altieri R.
2009

Abstract

Composting of Olive Mill Waste (OMW) may represent an easy and convenient solution to thedisposal of such biowaste. We investigated the microbial community dynamics during OMWcomposting to better understand the role of microorganisms during this process. Physicochemicalanalyses indicated that a strong microbial activity, particularly during the thermophilic phase, ledto the biotransformation of OMW into an high-quality compost. Culture-dependent and cultureindependentmicrobiological analyses showed strong modifications of both the size and the diversityof the bacterial community that were clearly related to the different phases of OMW composting.Taken together these results suggest the rapid succession of specialized bacterial populations withkey roles in the organic matter transformation process.
2009
Istituto per i Sistemi Agricoli e Forestali del Mediterraneo - ISAFOM
978-88-387-5360-2
Il compostaggio dei sotto-prodotti dei frantoi oleari (OMW) può rappresentare una semplice econveniente soluzione al problema del loro smaltimento. Nel presente lavoro si sono studiate ledinamiche delle comunità microbiche durante questo processo. Le analisi fisico-chimiche indicavanouna forte attività microbica, in particolare durante la fase termofila, che portava alla biotrasformazionedegli OMW in un compost di alta qualità. Analisi microbiologiche sia dipendenti cheindipendenti dalla coltivazione in laboratorio mostravano variazioni di grandezza e diversità dellacomunità microbica che potevano essere messi in relazione con le differenti fasi del processo,suggerendo l'alternarsi di microorganismi con ruoli specifici.
Olive Mill waste; compost
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
prod_94554-doc_21557.pdf

solo utenti autorizzati

Descrizione: Evaluation of microbial communities involved in the composting process of olive mill waste by traditional and molecular approaches
Licenza: NON PUBBLICO - Accesso privato/ristretto
Dimensione 726.83 kB
Formato Adobe PDF
726.83 kB Adobe PDF   Visualizza/Apri   Richiedi una copia

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14243/56038
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact