This work will review the main decontamination/detoxification strategies, including food processing, used to reduce the risk associated with the consumption of mycotoxin contaminated food or feed. Although certain treatments have been found to reduce concentrations of specific mycotoxins in cereal foods and feeds, no single method has been developed that is equally effective against the wide variety of mycotoxins that may co-occurs in different commodities. In addition, detoxification processes that may appear effective in vitro do not necessarily retain their efficacy when tested in vivo. More work is needed to study the fate of mycotoxins during food and feed decontamination and food processing; in particular the reduction of toxicological risk associated with processed mycotoxins-contaminated commodities as well as prevention of recontamination during storage, should be evaluated.

Si riportano in sintesi i principali metodi fisici, chimici e biologici di decontaminazione/detossificazione delle derrate. Sebbene alcuni trattamenti siano in grado di ridurre i livelli di specifiche micotossine, al momento, non si dispone di un metodo singolo in grado di decontaminare/detossificare il "pool" di micotossine diverse che sovente si ritrova in alimenti e/o mangimi. L'efficacia di molti processi di detossificazione delle micotossine è stata verificata solo con prove in vitro, per cui è necessario un'ulteriore e più attenta sperimentazione per confermarne la validità anche in vivo. Ulteriori studi sono necessari per capire il destino delle micotossine durante i processi di decontaminazione/detossificazione delle derrate e per valutare la reale sicurezza d'uso dei prodotti alimentari sottoposti a trattamento.

Funghi tossigeni e micotossine: metodi di decontaminazione delle derrate

Giuseppina Avantaggiato;Annalisa De Girolamo;
2002

Abstract

This work will review the main decontamination/detoxification strategies, including food processing, used to reduce the risk associated with the consumption of mycotoxin contaminated food or feed. Although certain treatments have been found to reduce concentrations of specific mycotoxins in cereal foods and feeds, no single method has been developed that is equally effective against the wide variety of mycotoxins that may co-occurs in different commodities. In addition, detoxification processes that may appear effective in vitro do not necessarily retain their efficacy when tested in vivo. More work is needed to study the fate of mycotoxins during food and feed decontamination and food processing; in particular the reduction of toxicological risk associated with processed mycotoxins-contaminated commodities as well as prevention of recontamination during storage, should be evaluated.
2002
Istituto di Scienze delle Produzioni Alimentari - ISPA
Si riportano in sintesi i principali metodi fisici, chimici e biologici di decontaminazione/detossificazione delle derrate. Sebbene alcuni trattamenti siano in grado di ridurre i livelli di specifiche micotossine, al momento, non si dispone di un metodo singolo in grado di decontaminare/detossificare il "pool" di micotossine diverse che sovente si ritrova in alimenti e/o mangimi. L'efficacia di molti processi di detossificazione delle micotossine è stata verificata solo con prove in vitro, per cui è necessario un'ulteriore e più attenta sperimentazione per confermarne la validità anche in vivo. Ulteriori studi sono necessari per capire il destino delle micotossine durante i processi di decontaminazione/detossificazione delle derrate e per valutare la reale sicurezza d'uso dei prodotti alimentari sottoposti a trattamento.
Micotossine
decontaminazione
detossificazione
preparazioni alimentari.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14243/267559
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