Characterization of polyphenols and antioxidant activity (ORAC) in cherry cultivars of Apulia - Extracts of sweet cherries (Prunus avium L.) grown in a suitable area of cherry cultivation of Apulia (the south-east area around Bari) were characterized. High-performance liquid chromatographic methods were used to identify and quantify phenolics. A total of five phenolic compounds were characterised as hydroxycinnamic acid derivatives (neochlorogenic acid, p-coumaroylquinic acid and chlorogenic acid) and anthocyanins (cyanidin 3-glucoside, cyanidin 3-rutinoside). The total anthocyanin content ranged from 0.17 to 8.43 mg keracyanin equivalents/g dry weight. The oxygen radical absorbance capacity (ORAC) assay indicated that fruits of indigenous and rare genotypes possessed considerable antioxidant activity. The results of these studies can allow to identify genotypes with good antioxidant capacity, in order to enhance the cherry production in Apulia through breeding for improved nutraceutical characteristics.

RIASSUNTO - In questo studio sono stati caratterizzati estratti di ciliegie dolci (Prunus avium L.) coltivate nella zona di elezione per la cerasicoltura pugliese (la zona del sud-est barese). Sono stati impiegati metodi di cromatografia liquida ad alte prestazioni per identificare e quantificare i composti fenolici. Un totale di cinque composti fenolici sono stati caratterizzati: derivati di acidi idrossi-cinnamici (acido neoclorogenico, acido 3'-p-cumaroyl-chinico ed acido clorogenico) e antocianine (cianidina 3-glucoside, cianidina 3-rutinoside). Il contenuto di antocianine totali variava da 0,17 a 8,43 mg di Keracyanin equivalenti/g di peso secco. Il saggio ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) ha messo in evidenza che alcuni genotipi autoctoni e rari ('Capo di Serpe' e 'San Nicola') possedevano una elevata attività antiossidante. I risultati di questi studi permettono di identificare genotipi autoctoni con caratteristiche nutraceutiche particolarmente interessanti, e ciò risulta importante al fine di una valorizzazione delle produzioni cerasicole pugliesi.

Caratterizzazione di polifenoli ed attività antiossidante (ORAC) in ciliegie di cv pugliesi

Clara ALBANO;Federica BLANDO
2014

Abstract

Characterization of polyphenols and antioxidant activity (ORAC) in cherry cultivars of Apulia - Extracts of sweet cherries (Prunus avium L.) grown in a suitable area of cherry cultivation of Apulia (the south-east area around Bari) were characterized. High-performance liquid chromatographic methods were used to identify and quantify phenolics. A total of five phenolic compounds were characterised as hydroxycinnamic acid derivatives (neochlorogenic acid, p-coumaroylquinic acid and chlorogenic acid) and anthocyanins (cyanidin 3-glucoside, cyanidin 3-rutinoside). The total anthocyanin content ranged from 0.17 to 8.43 mg keracyanin equivalents/g dry weight. The oxygen radical absorbance capacity (ORAC) assay indicated that fruits of indigenous and rare genotypes possessed considerable antioxidant activity. The results of these studies can allow to identify genotypes with good antioxidant capacity, in order to enhance the cherry production in Apulia through breeding for improved nutraceutical characteristics.
2014
Istituto di Scienze delle Produzioni Alimentari - ISPA
RIASSUNTO - In questo studio sono stati caratterizzati estratti di ciliegie dolci (Prunus avium L.) coltivate nella zona di elezione per la cerasicoltura pugliese (la zona del sud-est barese). Sono stati impiegati metodi di cromatografia liquida ad alte prestazioni per identificare e quantificare i composti fenolici. Un totale di cinque composti fenolici sono stati caratterizzati: derivati di acidi idrossi-cinnamici (acido neoclorogenico, acido 3'-p-cumaroyl-chinico ed acido clorogenico) e antocianine (cianidina 3-glucoside, cianidina 3-rutinoside). Il contenuto di antocianine totali variava da 0,17 a 8,43 mg di Keracyanin equivalenti/g di peso secco. Il saggio ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) ha messo in evidenza che alcuni genotipi autoctoni e rari ('Capo di Serpe' e 'San Nicola') possedevano una elevata attività antiossidante. I risultati di questi studi permettono di identificare genotipi autoctoni con caratteristiche nutraceutiche particolarmente interessanti, e ciò risulta importante al fine di una valorizzazione delle produzioni cerasicole pugliesi.
Key words: sweet cherry (Prunus avium L.)
phenolic compounds
anthocyanins
antioxidant activity
ORAC
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