The correct estimation of actual evapotranspiration (ETa) on heterogeneous areas requires the knowledge of the contribution of different ecosystem components (i.e. bare soil, grasses and trees). The availability of various monitoring systems (eco-physiological, agro-meteorological and from remote sensors) offers the opportunity to integrate ground measurements and remotely sensed observations to improve the accuracy and reliability of water budget models. In this paper, the preliminary results related to the use of a NDVI-derived crop coefficient to guide a local water balance model (WINETRO) and estimate the olive trees ETa are shown. The integrated ETa estimates for the olive trees, grasses and bare soil (resulting from the weighted sum of olive, grass and soil contributions) and the olive tree transpiration are compared, respectively, to data collected by soil moisture sensors at two different depths (10 and 30 cm) and to those measured by sap flows. The analysis confirms the possibility to get significant advantage from integrated techniques in the evaluation of transpiration and water requirements of many extensive Mediterranean olive crops.
Uno degli aspetti più importanti per una corretta stima dell'evapotraspirazione reale (ETa) su aree a copertura arborea rada e non uniforme è rappresentato dalla necessità di definire correttamente il contributo relativo delle diverse componenti (terreno nudo, copertura erbacea e arborea) nel corso della stagione. La disponibilità di reti di monitoraggio diverse (ecofisiologica, agrometeorologica e di Osservazione della Terra) offre l'opportunità di integrare tecniche di rilevamento in campo e tecniche di telerilevamento (Remote Sensing) al fine di migliorare la precisione e l'affidabilità dei modelli esistenti. In questo lavoro sono presentati i risultati preliminari ottenuti dall'impiego di coefficienti colturali ricavati dalle variazioni di un classico indice vegetazionale (NDVI) all'interno di un modello di bilancio idrico (WINETRO) per la stima dell'ETa di una coltura d'olivo. Le stime di evapotraspirazione combinata delle tre principali componenti (olivo, erba, suolo) e quelle della traspirazione delle piante di olivo sono state confrontate rispettivamente con i dati rilevati dai sensori d'umidità del suolo a due diverse profondità (10 e 30 cm) e con quelli di traspirazione della pianta intera (sap flow), ottenendo un significativo miglioramento della capacità del modello di seguire le relative variazioni spazio-temporali all'interno del sito pilota.
Applicazione di un modello integrato per la stima dell'evapotraspirazione di piante d'olivo (Olea europea L.)
Piero Battista;Marta Chiesi;Bernardo Rapi;Maurizio Romani;Francesco Sabatini;Fabio Maselli;Claudio Cantini;Alessio Giovannelli;Antonio Raschi
2015
Abstract
The correct estimation of actual evapotranspiration (ETa) on heterogeneous areas requires the knowledge of the contribution of different ecosystem components (i.e. bare soil, grasses and trees). The availability of various monitoring systems (eco-physiological, agro-meteorological and from remote sensors) offers the opportunity to integrate ground measurements and remotely sensed observations to improve the accuracy and reliability of water budget models. In this paper, the preliminary results related to the use of a NDVI-derived crop coefficient to guide a local water balance model (WINETRO) and estimate the olive trees ETa are shown. The integrated ETa estimates for the olive trees, grasses and bare soil (resulting from the weighted sum of olive, grass and soil contributions) and the olive tree transpiration are compared, respectively, to data collected by soil moisture sensors at two different depths (10 and 30 cm) and to those measured by sap flows. The analysis confirms the possibility to get significant advantage from integrated techniques in the evaluation of transpiration and water requirements of many extensive Mediterranean olive crops.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.