The correct estimation of actual evapotranspiration (ETa) on heterogeneous areas requires theknowledge of the contribution of different ecosystem components (i.e. bare soil, grasses and trees).The availability of various monitoring systems (eco-physiological, agro-meteorological and fromremote sensors) offers the opportunity to integrate ground measurements and remotely sensedobservations to improve the accuracy and reliability of water budget models. In this paper, thepreliminary results related to the use of a NDVI-derived crop coefficient to guide a local waterbalance model (WINETRO) and estimate the olive trees ETa are shown. The integrated ETaestimates for the olive trees, grasses and bare soil (resulting from the weighted sum of olive, grassand soil contributions) and the olive tree transpiration are compared, respectively, to data collectedby soil moisture sensors at two different depths (10 and 30 cm) and to those measured by sap flows.The analysis confirms the possibility to get significant advantage from integrated techniques in theevaluation of transpiration and water requirements of many extensive Mediterranean olive crops.
Uno degli aspetti più importanti per una corretta stima dell'evapotraspirazione reale (ETa) su aree acopertura arborea rada e non uniforme è rappresentato dalla necessità di definire correttamente ilcontributo relativo delle diverse componenti (terreno nudo, copertura erbacea e arborea) nel corsodella stagione. La disponibilità di reti di monitoraggio diverse (ecofisiologica, agrometeorologica edi Osservazione della Terra) offre l'opportunità di integrare tecniche di rilevamento in campo etecniche di telerilevamento (Remote Sensing) al fine di migliorare la precisione e l'affidabilità deimodelli esistenti. In questo lavoro sono presentati i risultati preliminari ottenuti dall'impiego dicoefficienti colturali ricavati dalle variazioni di un classico indice vegetazionale (NDVI) all'internodi un modello di bilancio idrico (WINETRO) per la stima dell'ETa di una coltura d'olivo. Le stimedi evapotraspirazione combinata delle tre principali componenti (olivo, erba, suolo) e quelle dellatraspirazione delle piante di olivo sono state confrontate rispettivamente con i dati rilevati daisensori d'umidità del suolo a due diverse profondità (10 e 30 cm) e con quelli di traspirazione dellapianta intera (sap flow), ottenendo un significativo miglioramento della capacità del modello diseguire le relative variazioni spazio-temporali all'interno del sito pilota.
Applicazione di un modello integrato per la stima dell'evapotraspirazione di piante d'olivo (Olea europea L.)
Piero Battista;Marta Chiesi;Bernardo Rapi;Maurizio Romani;Francesco Sabatini;Fabio Maselli;Claudio Cantini;Alessio Giovannelli;Giovanni Marino;Antonio Raschi
2015
Abstract
The correct estimation of actual evapotranspiration (ETa) on heterogeneous areas requires theknowledge of the contribution of different ecosystem components (i.e. bare soil, grasses and trees).The availability of various monitoring systems (eco-physiological, agro-meteorological and fromremote sensors) offers the opportunity to integrate ground measurements and remotely sensedobservations to improve the accuracy and reliability of water budget models. In this paper, thepreliminary results related to the use of a NDVI-derived crop coefficient to guide a local waterbalance model (WINETRO) and estimate the olive trees ETa are shown. The integrated ETaestimates for the olive trees, grasses and bare soil (resulting from the weighted sum of olive, grassand soil contributions) and the olive tree transpiration are compared, respectively, to data collectedby soil moisture sensors at two different depths (10 and 30 cm) and to those measured by sap flows.The analysis confirms the possibility to get significant advantage from integrated techniques in theevaluation of transpiration and water requirements of many extensive Mediterranean olive crops.| File | Dimensione | Formato | |
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