The aim of this work was to comparatively assess, by performing three "in vivo" digestibility trials differing for forage / concentrate ratio, the usefulness of the two methods of total collection of faeces and acid insoluble ash (AIA) in the determination of the apparent digestibility coefficients. Dry matter, organic matter, energy and crude protein apparent digestibility were studied for concentrate. The differences between the apparent digestibility coefficients were found to be influenced by - and to increase with - the percentage of concentrate in the diet. Regression equations with good correlation coefficients, based on the AIA method, were proposed for the extrapolation of the apparent digestibility coefficients of the concentrate alone.
Scopo di questo lavoro è stato quello di valutare comparativamente, attraverso l'esecuzione di tre prove di digeribilità "in vivo" con diete differenti per rapporto foraggi / concentrati, i due metodi delle ingesta/egesta e delle ceneri acido insolubili (AIA) quali stimatori dei coefficienti di digeribilità apparente. Sono stati studiati sostanza secca, sostanza organica, energia e proteina grezza di mangimi concentrati per cavalli. La percentuale di mangime nella dieta è risultata influenzare le differenze tra i coefficienti ottenuti con i due metodi, aumentandole. Sono state proposte equazioni di regressione per la estrapolazione del dato relativo alla digeribilità del solo mangime basate sul metodo delle AIA e provviste di accettabili coefficienti di correlazione.
Stima della digeribilità di mangimi concentrati nel cavallo: un confronto fra metodologie diverse.
Peiretti PG;
2003
Abstract
The aim of this work was to comparatively assess, by performing three "in vivo" digestibility trials differing for forage / concentrate ratio, the usefulness of the two methods of total collection of faeces and acid insoluble ash (AIA) in the determination of the apparent digestibility coefficients. Dry matter, organic matter, energy and crude protein apparent digestibility were studied for concentrate. The differences between the apparent digestibility coefficients were found to be influenced by - and to increase with - the percentage of concentrate in the diet. Regression equations with good correlation coefficients, based on the AIA method, were proposed for the extrapolation of the apparent digestibility coefficients of the concentrate alone.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
prod_93040-doc_50584.pdf
non disponibili
Descrizione: Stima della digeribilità di mangimi concentrati nel cavallo: un confronto fra metodologie diverse
Dimensione
4.28 MB
Formato
Adobe PDF
|
4.28 MB | Adobe PDF | Visualizza/Apri Richiedi una copia |
I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.