Chickpea (Cicer arietinum L.) is one of the major grain legumes and represents an important source of plant protein. A study on the distribution of genetic variation in six local varieties, three lines and six cultivars was undertaken using microsatellite (SSR) markers. Ten individuals for each landrace and line were analysed. Sixteen primer pairs, reported to amplify microsatellite regions in chickpea were selected from the published literature. One primer for each pair was fluorescently labelled, so that amplified fragments could be visualized on an automated sequencer. A total of 150 alleles were scored, ranging from 2 to 18 alleles per locus. The diversity parameters were calculated using PopGene software, and resulted to be very low for the selected lines and the cultivars. On the other hand, the chickpea landraces showed quite high values for all the genetic diversity parameters. These results indicate that the examined landraces retain a high level of genetic diversity. Microsatellite allele frequencies were used to calculate Nei's genetic distances, and a UPGMA dendrogram was constructed. As a general rule, chickpea landraces were grouped together, separately from cultivars. In order to evaluate the technological properties of the studied materials, the following parameters were scored: coat percentage, cooking time, hydration index, swelling index, rate of hydration.

Il cece (Cicer arietinum L.) è una delle principali leguminose da granella e rappresenta una importante fonte di proteine vegetali. Sei cultivar commerciali, tre linee migliorate e sei varietà locali sono state analizzate mediante marcatori molecolari di tipo SSR (microsatelliti) allo scopo di valutare la diversità genetica e le relazioni esistenti tra di esse. Tutte le cultivar analizzate sono risultate ben differenziate geneticamente. In relazione alle caratteristiche tecnologiche, quali percentuale di tegumento, tempo di cottura, indice di idratazione e curva di imbibizione del seme, le varietà locali costituiscono un gruppo abbastanza distinto dalle cultivar commerciali. Risultano infatti caratterizzate da semi più piccoli, maggiore percentuale di tegumento e maggiore velocità di imbibizione.

Caratterizzazione molecolare e tecnologica di varietà locali e commerciali cece.

Piergiovanni AR;Sonnante G;Lioi L;
2008

Abstract

Chickpea (Cicer arietinum L.) is one of the major grain legumes and represents an important source of plant protein. A study on the distribution of genetic variation in six local varieties, three lines and six cultivars was undertaken using microsatellite (SSR) markers. Ten individuals for each landrace and line were analysed. Sixteen primer pairs, reported to amplify microsatellite regions in chickpea were selected from the published literature. One primer for each pair was fluorescently labelled, so that amplified fragments could be visualized on an automated sequencer. A total of 150 alleles were scored, ranging from 2 to 18 alleles per locus. The diversity parameters were calculated using PopGene software, and resulted to be very low for the selected lines and the cultivars. On the other hand, the chickpea landraces showed quite high values for all the genetic diversity parameters. These results indicate that the examined landraces retain a high level of genetic diversity. Microsatellite allele frequencies were used to calculate Nei's genetic distances, and a UPGMA dendrogram was constructed. As a general rule, chickpea landraces were grouped together, separately from cultivars. In order to evaluate the technological properties of the studied materials, the following parameters were scored: coat percentage, cooking time, hydration index, swelling index, rate of hydration.
2008
Istituto di Bioscienze e Biorisorse
978-88-904490-4-8
Il cece (Cicer arietinum L.) è una delle principali leguminose da granella e rappresenta una importante fonte di proteine vegetali. Sei cultivar commerciali, tre linee migliorate e sei varietà locali sono state analizzate mediante marcatori molecolari di tipo SSR (microsatelliti) allo scopo di valutare la diversità genetica e le relazioni esistenti tra di esse. Tutte le cultivar analizzate sono risultate ben differenziate geneticamente. In relazione alle caratteristiche tecnologiche, quali percentuale di tegumento, tempo di cottura, indice di idratazione e curva di imbibizione del seme, le varietà locali costituiscono un gruppo abbastanza distinto dalle cultivar commerciali. Risultano infatti caratterizzate da semi più piccoli, maggiore percentuale di tegumento e maggiore velocità di imbibizione.
Cicer arietinum
cottura
diversità
microsatelliti
SSR
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14243/64124
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