In the XX century, a progressive decline of lentil from Villalba, a very appreciated Italian agro-ecotype, took place. Presently, this ecotype has a very limited commercial value and it is sold only in local markets. The present study reports the results of a multidisciplinary evaluation of 18 lentil populations from Villalba. No variation was observed within and among the populations relatively to plant and seed morphological traits. The intra- and inter-population variations were evaluated by electrophoresis of seed storage proteins (SDS-PAGE). The data relative to the seed composition revealed a good nutritional quality of this ecotype
[Nel XX secolo, si e' assistito a un progressivo declino della lenticchia di Villalba, un ecotipo italiano molto apprezzato. Attualmente, questo ecotipo presenta un valore commerciale molto limitato e viene venduto solo sui mercati locali. Questo studio riferisce i risultati di una valutazione multidisciplinare di 18 popolazioni di lenticchia di Villalba. Riguardo ai caratteri morfologici della pianta e del seme, non e' stata osservata alcuna variazione nell'ambito e fra le popolazioni. Le variazioni intra- e inter-popolazione sono state valutate mediante l'elettroforesi (SDS-PAGE) delle proteine di riserva dei semi. I dati concernenti la composizione dei semi hanno evidenziato la buona qualita' nutrizionale di questo ecotipo]
Caratterizzazione morfologica, biochimica e genetica di popolazioni di lenticchia (lens culinaris Medik) di Villalba (Sicilia)
Piergiovanni AR;Taranto G;
2003
Abstract
In the XX century, a progressive decline of lentil from Villalba, a very appreciated Italian agro-ecotype, took place. Presently, this ecotype has a very limited commercial value and it is sold only in local markets. The present study reports the results of a multidisciplinary evaluation of 18 lentil populations from Villalba. No variation was observed within and among the populations relatively to plant and seed morphological traits. The intra- and inter-population variations were evaluated by electrophoresis of seed storage proteins (SDS-PAGE). The data relative to the seed composition revealed a good nutritional quality of this ecotypeI documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.


