The definition of quality is particularly important in wines, with it being the basis of their characterization. The objective of the present study in relation to quality, is the definition of the sensory profile of some typical white wines of the Campania region: Fiano di Avellino, Greco di Tufo and Falanghina. The first two come from specific cultivar of the province of Avellino and they are DOCG. The Falanghina, instead, derives from a cultivar that is widely cultivated in different places of Campania. The sensory profile of different samples was obtained through the Quantitative Descriptive Analysis. A complete analysis of the profiles highlighted that, apart from the differences between the types of wine, there are also differences between the samples of wine of the same type, but of diverse manufacturers. This last observation put the emphasis on the fundamental role of the "winemaker" in determining the specific sensory qualities of the wine.
La definizione della qualità è particolarmente importante nei vini e alla base della loro caratterizzazione. Obiettivo del presente studio rispetto alla qualità è la definizione del profilo sensoriale di alcuni vini bianchi tipici della regione Campania: Fiano di Avellino, Greco di Tufo e Falanghina. I primi due provengono da vitigni specifici della provincia di Avellino e sono DOCG. La Falanghina, invece, deriva da un vitigno coltivato in differenti luoghi della Campania. Il profilo sensoriale è ottenuto con l'analisi descrittiva quantitativa. L'analisi statistica dei profili ha evidenziato che, oltre alle differenze tra le tipologie dei vini, vi sono differenze anche tra i campioni di vino dello stesso tipo, ma di case produttrici diverse. Quest'ultima osservazione pone l'accento sul ruolo fondamentale del "winemaker" dell'azienda nella determinazione delle specifiche qualità sensoriali del vino.
Analisi descrittiva quantitativa delle caratteristiche sensoriali del Fiano di Avellino, Greco di Tufo e Falanghina.
MP Pellicano;C Laurino;MP Graziani
2007
Abstract
The definition of quality is particularly important in wines, with it being the basis of their characterization. The objective of the present study in relation to quality, is the definition of the sensory profile of some typical white wines of the Campania region: Fiano di Avellino, Greco di Tufo and Falanghina. The first two come from specific cultivar of the province of Avellino and they are DOCG. The Falanghina, instead, derives from a cultivar that is widely cultivated in different places of Campania. The sensory profile of different samples was obtained through the Quantitative Descriptive Analysis. A complete analysis of the profiles highlighted that, apart from the differences between the types of wine, there are also differences between the samples of wine of the same type, but of diverse manufacturers. This last observation put the emphasis on the fundamental role of the "winemaker" in determining the specific sensory qualities of the wine.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.