Mycotoxins are toxic natural substances produced by several fungal species belonging mainly to Aspergillus, Penicillium and Fusarium genera than can be harmful for human and animal health. In order to ensure reliable monitoring programs aimed to a proper evaluation of the risk associated with their exposure and that maximum permitted levels in various foodstuffs are complied, the use of validated methods for their determination is strongly recommended. A brief overview of recent activities carried out at the Institute of Sciences of Food Production, National Research Council of Italy (ISPA-CNR) on the development and validation of analytical methods for the determination of mycotoxins in cereals and cereal-based products is presented.
Le micotossine sono sostanze naturali con attività tossica prodotte da diverse specie fungine appartenenti principalmente ai generi Aspergillus, Penicillium e Fusarium. La loro presenza negli alimenti e nei mangimi può essere nociva per la salute umana ed animale. Al fine di garantire programmi di monitoraggio affidabili per una corretta valutazione del rischio associato alla loro esposizione e il rispetto dei livelli massimi ammissibili stabiliti in varie derrate alimentari, sono necessari metodi validati con caratteristiche che soddisfino determinati criteri di accettabilità. In questo articolo viene presentata una breve panoramica di recenti attività svolte presso l'Istituto di Scienze delle Produzioni Alimentari del Consiglio Nazionale delle Ricerche (ISPA-CNR) per lo sviluppo e validazione di metodi analitici per la determinazione di micotossine nei cereali e prodotti a base di cereali.
Recenti sviluppi nelle analisi delle micotossine in cereali, mangimi e alimenti
Michelangelo Pascale;Vincenzo Lippolis;Annalisa De Girolamo;Veronica Maria Teresa Lattanzio
2016
Abstract
Mycotoxins are toxic natural substances produced by several fungal species belonging mainly to Aspergillus, Penicillium and Fusarium genera than can be harmful for human and animal health. In order to ensure reliable monitoring programs aimed to a proper evaluation of the risk associated with their exposure and that maximum permitted levels in various foodstuffs are complied, the use of validated methods for their determination is strongly recommended. A brief overview of recent activities carried out at the Institute of Sciences of Food Production, National Research Council of Italy (ISPA-CNR) on the development and validation of analytical methods for the determination of mycotoxins in cereals and cereal-based products is presented.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.