VALERIO, FRANCESCA
VALERIO, FRANCESCA
Istituto di Scienze delle Produzioni Alimentari - ISPA
Microbial Ecology and Nutritional Features in Liquid Sourdough Containing Hemp Flour Fermented by Lactic Acid Bacterial Strains
2025 Di Biase, Mariaelena; Scicchitano, Daniel; Valerio, Francesca; Lonigro, Stella Lisa; Cifarelli, Valentina; Ostante, Giorgia; D'Antuono, Isabella; Candela, Marco; Ferrara, Massimo
Nutritional benefits, technological innovations and safety of fermented cereal products: Insights from umqombothi
2025 Amanda Nyathi, Lungani; Berka Njobeh, Patrick; Dlamini, Bhekisisa; Tesfamariam, Kokeb; De Saeger, Sarah; Valerio, Francesca; Avantaggiato, Giuseppina; Festus Akinmoladun, Oluwakamisi; Bidemi Akanni, Gabriel; Ayodeji Adebo, Oluwafemi
Prebiotic potential of innovative functional pasta enriched with inulin
2025 Cifarelli, Valentina; Valerio, Francesca; Bavaro, Anna Rita; Di Biase, Mariaelena; Linsalata, Vito; D’Antuono, Isabella; Di Stefano, Vita; Lonigro, Stella Lisa; Garbetta, Antonella; Melilli, Maria Grazia; Cardinali, Angela
Sub-standard peas valorization through Lactiplantibacillus plantarum fermentation to produce a biologically active ingredient for bread fortification
2025 Di Biase, Mariaelena; Rita Caponio, Giusy; Cifarelli, Valentina; Lonigro, Stella Lisa; Pulpito, Mara; Grandolfo, Claudia; Difonzo, Graziana; Calligaris, Sonia; Plazzotta, Stella; Tamma, Grazia; Valerio, Francesca
Caratterizzazione di farine di Okra (Abelmoschus esculentus) e loro utilizzo in sourdough
2024 Valerio, Francesca; DI BIASE, Mariaelena; Cifarelli, Valentina; Lonigro, STELLA LISA; Manzocco, Lara; Plazzotta, Stella; Maalej, Hana; Maalej, Amina; Santagata, Gabriella; Calligaris., Sonia
ECOLOGIA MICROBICA E CARATTERISTICHE NUTRIZIONALI DI FERMENTATI DI PISELLI SUBSTANDARD PER ESPLORARE IL RECUPERO DEGLI SCARTI VEGETALI
2024 Ferrara, Massimo; Cifarelli, Valentina; Lonigro, STELLA LISA; D’Antuono, Isabella; Valerio, Francesca; DI BIASE, Mariaelena
Ingrediente a base di sottoprodotto di piselli fermentato con Lactiplantibacillus plantarum ITM21B.
2024 DI BIASE, Mariaelena; Cifarelli, Valentina; Lonigro, STELLA LISA; Rita Caponio, Giusy; Mastrodonato, Maria; Tamma, Grazia; Valerio, Francesca
Okra (Abelmoschus esculentus L.) Flour Integration in Wheat-Based Sourdough: Effect on Nutritional and Technological Quality of Bread
2024 Valerio, F.; Di Biase, M.; Cifarelli, V.; Lonigro, S. L.; Maalej, A.; Plazzotta, S.; Manzocco, L.; Calligaris, S.; Maalej, H.
Potential Prebiotic Effect of Inulin-Enriched Pasta after In Vitro Gastrointestinal Digestion and Simulated Gut Fermentation
2024 Bavaro, ANNA RITA; DI BIASE, Mariaelena; Linsalata, Vito; D'Antuono, Isabella; DI STEFANO, Vita; Lonigro, STELLA LISA; Garbetta, Antonella; Valerio, Francesca; Melilli, MARIA GRAZIA; Cardinali, Angela
Unconventional raw plant matrices as source of pro-technological microbes for application in food fermentation.
2024 DE BELLIS, Palmira; DI BIASE, Mariaelena; Cifarelli, Valentina; Lonigro, STELLA LISA; Valerio, Francesca
Valorizzazione di scarti della molitura di frumento duro per la produzione di ingredienti fermentati da impiegare nel processo di panificazione
2024 DI BIASE, Mariaelena; Cifarelli, Valentina; Lonigro, STELLA LISA; Valerio, Francesca
La contaminazione microbica e misure di prevenzione e controllo
2023 Valerio, Francesca; DI BIASE, Mariaelena; Coda, Rossana
Phytotoxic Effects of Essential Oils from Six Lamiaceae Species
2023 Casella, Francesca; Vurro, Maurizio; Valerio, Francesca; Vito Perrino, Enrico; N Mezzapesa, Giuseppe; Boari, Angela
Synecology of Lagoecia cuminoides L. in Italy and evaluation of functional compounds presence in its water or hydroalcoholic extracts
2023 Perrino, Ev; Zuhair, Nam; Valerio, F; Tomaselli, V; Wagensommer, Rp; Trani, A
Uso delle biotecnologie microbiche per ottenere bioingredienti ricchi in destrano per prodotti panari a ridotto contenuto di grasso aggiunto
2023 DE BELLIS, Palmira; Bavaro, ANNA RITA; DI BIASE, Mariaelena; Ferrara, Massimo; Linsalata, Vito; Lonigro, STELLA LISA; Musio, Biagia; Gallo, Vito; Mulè, Giuseppina; Valerio, Francesca
A Predictive Growth Model for Pro-technological and Probiotic Lacticaseibacillus paracasei Strains Fermenting White Cabbage
2022 Di Biase, M; Le Marc, Y; Bavaro, Ar; De Bellis, P; Lonigro, Sl; Lavermicocca, P; Postollec, F; Valerio, F
Characterization of dextran produced by the food-related strain Weissella cibaria C43-11 and of the relevant dex-transucrase gene
2022 DE BELLIS, Palmira; Ferrara, Massimo; Bavaro, ANNA RITA; Linsalata, Vito; DI BIASE, Mariaelena; Musio, Biagia; Gallo, Vito; Mulè, Giuseppina; Valerio, Francesca
Modeling of Growth and Organic Acid Kinetics and Evolution of the Protein Profile and Amino Acid Content during Lactiplantibacillus plantarum ITM21B Fermentation in Liquid Sourdough
2022 DI BIASE, Mariaelena; Le Marc, Yvan; Bavaro, ANNA RITA; Lonigro, STELLA LISA; Verni, Michela; Postollec, Florence; Valerio, Francesca
Characterization and Antimicrobial Properties of Essential Oils from Four Wild Taxa of Lamiaceae Family Growing in Apulia
2021 Valerio, Francesca; Mezzapesa, Giuseppe N.; Ghannouchi, Ahmed; Mondelli, Donato; Logrieco, ANTONIO FRANCESCO; Perrino, Enrico V.
Ecological and Biological Properties of Satureja cuneifolia Ten. and Thymus spinulosus Ten.: Two Wild Officinal Species of Conservation Concern in Apulia (Italy). A Preliminary Survey
2021 V Perrino, Enrico; Valerio, Francesca; Jallali, Shaima; Trani, Antonio; N Mezzapesa, Giuseppe
| Titolo | Data di pubblicazione | Autore(i) | File |
|---|---|---|---|
| Microbial Ecology and Nutritional Features in Liquid Sourdough Containing Hemp Flour Fermented by Lactic Acid Bacterial Strains | 1-gen-2025 | Di Biase, Mariaelena; Scicchitano, Daniel; Valerio, Francesca; Lonigro, Stella Lisa; Cifarelli, Valentina; Ostante, Giorgia; D'Antuono, Isabella; Candela, Marco; Ferrara, Massimo | |
| Nutritional benefits, technological innovations and safety of fermented cereal products: Insights from umqombothi | 1-gen-2025 | Amanda Nyathi, Lungani; Berka Njobeh, Patrick; Dlamini, Bhekisisa; Tesfamariam, Kokeb; De Saeger, Sarah; Valerio, Francesca; Avantaggiato, Giuseppina; Festus Akinmoladun, Oluwakamisi; Bidemi Akanni, Gabriel; Ayodeji Adebo, Oluwafemi | |
| Prebiotic potential of innovative functional pasta enriched with inulin | 1-gen-2025 | Cifarelli, Valentina; Valerio, Francesca; Bavaro, Anna Rita; Di Biase, Mariaelena; Linsalata, Vito; D’Antuono, Isabella; Di Stefano, Vita; Lonigro, Stella Lisa; Garbetta, Antonella; Melilli, Maria Grazia; Cardinali, Angela | |
| Sub-standard peas valorization through Lactiplantibacillus plantarum fermentation to produce a biologically active ingredient for bread fortification | 1-gen-2025 | Di Biase, Mariaelena; Rita Caponio, Giusy; Cifarelli, Valentina; Lonigro, Stella Lisa; Pulpito, Mara; Grandolfo, Claudia; Difonzo, Graziana; Calligaris, Sonia; Plazzotta, Stella; Tamma, Grazia; Valerio, Francesca | |
| Caratterizzazione di farine di Okra (Abelmoschus esculentus) e loro utilizzo in sourdough | 1-gen-2024 | Valerio, Francesca; DI BIASE, Mariaelena; Cifarelli, Valentina; Lonigro, STELLA LISA; Manzocco, Lara; Plazzotta, Stella; Maalej, Hana; Maalej, Amina; Santagata, Gabriella; Calligaris., Sonia | |
| ECOLOGIA MICROBICA E CARATTERISTICHE NUTRIZIONALI DI FERMENTATI DI PISELLI SUBSTANDARD PER ESPLORARE IL RECUPERO DEGLI SCARTI VEGETALI | 1-gen-2024 | Ferrara, Massimo; Cifarelli, Valentina; Lonigro, STELLA LISA; D’Antuono, Isabella; Valerio, Francesca; DI BIASE, Mariaelena | |
| Ingrediente a base di sottoprodotto di piselli fermentato con Lactiplantibacillus plantarum ITM21B. | 1-gen-2024 | DI BIASE, Mariaelena; Cifarelli, Valentina; Lonigro, STELLA LISA; Rita Caponio, Giusy; Mastrodonato, Maria; Tamma, Grazia; Valerio, Francesca | |
| Okra (Abelmoschus esculentus L.) Flour Integration in Wheat-Based Sourdough: Effect on Nutritional and Technological Quality of Bread | 1-gen-2024 | Valerio, F.; Di Biase, M.; Cifarelli, V.; Lonigro, S. L.; Maalej, A.; Plazzotta, S.; Manzocco, L.; Calligaris, S.; Maalej, H. | |
| Potential Prebiotic Effect of Inulin-Enriched Pasta after In Vitro Gastrointestinal Digestion and Simulated Gut Fermentation | 1-gen-2024 | Bavaro, ANNA RITA; DI BIASE, Mariaelena; Linsalata, Vito; D'Antuono, Isabella; DI STEFANO, Vita; Lonigro, STELLA LISA; Garbetta, Antonella; Valerio, Francesca; Melilli, MARIA GRAZIA; Cardinali, Angela | |
| Unconventional raw plant matrices as source of pro-technological microbes for application in food fermentation. | 1-gen-2024 | DE BELLIS, Palmira; DI BIASE, Mariaelena; Cifarelli, Valentina; Lonigro, STELLA LISA; Valerio, Francesca | |
| Valorizzazione di scarti della molitura di frumento duro per la produzione di ingredienti fermentati da impiegare nel processo di panificazione | 1-gen-2024 | DI BIASE, Mariaelena; Cifarelli, Valentina; Lonigro, STELLA LISA; Valerio, Francesca | |
| La contaminazione microbica e misure di prevenzione e controllo | 1-gen-2023 | Valerio, Francesca; DI BIASE, Mariaelena; Coda, Rossana | |
| Phytotoxic Effects of Essential Oils from Six Lamiaceae Species | 1-gen-2023 | Casella, Francesca; Vurro, Maurizio; Valerio, Francesca; Vito Perrino, Enrico; N Mezzapesa, Giuseppe; Boari, Angela | |
| Synecology of Lagoecia cuminoides L. in Italy and evaluation of functional compounds presence in its water or hydroalcoholic extracts | 1-gen-2023 | Perrino, Ev; Zuhair, Nam; Valerio, F; Tomaselli, V; Wagensommer, Rp; Trani, A | |
| Uso delle biotecnologie microbiche per ottenere bioingredienti ricchi in destrano per prodotti panari a ridotto contenuto di grasso aggiunto | 1-gen-2023 | DE BELLIS, Palmira; Bavaro, ANNA RITA; DI BIASE, Mariaelena; Ferrara, Massimo; Linsalata, Vito; Lonigro, STELLA LISA; Musio, Biagia; Gallo, Vito; Mulè, Giuseppina; Valerio, Francesca | |
| A Predictive Growth Model for Pro-technological and Probiotic Lacticaseibacillus paracasei Strains Fermenting White Cabbage | 1-gen-2022 | Di Biase, M; Le Marc, Y; Bavaro, Ar; De Bellis, P; Lonigro, Sl; Lavermicocca, P; Postollec, F; Valerio, F | |
| Characterization of dextran produced by the food-related strain Weissella cibaria C43-11 and of the relevant dex-transucrase gene | 1-gen-2022 | DE BELLIS, Palmira; Ferrara, Massimo; Bavaro, ANNA RITA; Linsalata, Vito; DI BIASE, Mariaelena; Musio, Biagia; Gallo, Vito; Mulè, Giuseppina; Valerio, Francesca | |
| Modeling of Growth and Organic Acid Kinetics and Evolution of the Protein Profile and Amino Acid Content during Lactiplantibacillus plantarum ITM21B Fermentation in Liquid Sourdough | 1-gen-2022 | DI BIASE, Mariaelena; Le Marc, Yvan; Bavaro, ANNA RITA; Lonigro, STELLA LISA; Verni, Michela; Postollec, Florence; Valerio, Francesca | |
| Characterization and Antimicrobial Properties of Essential Oils from Four Wild Taxa of Lamiaceae Family Growing in Apulia | 1-gen-2021 | Valerio, Francesca; Mezzapesa, Giuseppe N.; Ghannouchi, Ahmed; Mondelli, Donato; Logrieco, ANTONIO FRANCESCO; Perrino, Enrico V. | |
| Ecological and Biological Properties of Satureja cuneifolia Ten. and Thymus spinulosus Ten.: Two Wild Officinal Species of Conservation Concern in Apulia (Italy). A Preliminary Survey | 1-gen-2021 | V Perrino, Enrico; Valerio, Francesca; Jallali, Shaima; Trani, Antonio; N Mezzapesa, Giuseppe |